قاعده ۵
علاوه بر مقررات پیش گفته، قواعد زیر درمورد کالاهای آتی الذکر اجرا می شود.
الف) جلد برای دوربین عکاسی،برای آلات موسیقی،برای اسلحه،برای آلات رسامی، برای گردن بند و محفظه های همانند که به خصوص برای جا دادن شیئی معین یا یک مجموعه کالا ساخته شده و داری قابلیت استعمال طولانی بوده و با اشیایی که برای آنها در نظر گرفته شده عرضه می شوند، با این اشیاء طبقه بندی می شوند. در صورتی که از نوعی باشد که معمولا با آنها فروخته می شوند، با این حالا، این قاعده در مورد محفظه هایی که صفت و خاصیت اساسی خود را به مجموع(ظرف و مظروف) می بخشند، قابل اجراء نمی باشد.
ب) با رعایت مقررات قاعده ۵(الف) مذکور در فوق لوازم بسته بندی و محفظه های بسته بندی عرضه شده همراه با کالاهایی درون آنها، چنانچه از نوعی باشند که معمولا برای بسته بندی این قبیل کالاها مصرف می شوند، همراه با کالاها طبقه بندی می شوند، با این حال، در صورتی که این گونه لوازم بسته بندی یا محفظه های بسته بندی به وضوح، قابل استفاده مکرر باشد، این قاعده الزام آور نیست.
قاعده ۵(الف)
(جلد، جعبه، و ظروف همانند)
(یکم) این قاعده فقط شامل ظروفی می باشد که:
(۱) مخصوصا برای جای دادن یک شیئی خاص با یک مجموعه اشیاء ساخته شده باشند، یعنی به نحوی طراحی شده باشند تا مظروف را در خود جای دهند، به علاوه برخی از ظروف به شکل شیئی که در آنها جای می گیرند، ساخته می شوند.
(۲) برای مصرف طولانی مناسب باشند. یعنی اینکه به گونه ای طراحی شده باشند که به ویژه از نظر دوام یا طول عمر بتوانند متناسب با مظروف مصرف دراز مدت داشته باشند.
این ظروف به منظور محافظت مظروف در مواقعی که از آن استفاده نمی شود، نیز بکار می رود (به عنوان مثال، در موقع حمل و نقل یا نگهداری). این معیارها موجب می شود تا این ظروف از لوازم بسته بندی ساده قابل تشخیص باشند.
(۳) با اشیایی که برای آنها در نظر گرفته شده اند، عرضه شده باشند، حتی اگر این اشیاء برای سهولت حمل و نقل به طور جداگانه بسته بندی شده باشند. این ظروف اگر به طور جداگانه عرضه شده باشند، در شماره مربوط به خود طبقه بندی می شوند.
(۴) از نوعی باشند که معمولا با چنین اشیایی فروخته می شوند.
(۵) خاصیت و صفت اساسی خود را به مجموع (ظرف و مظروف) ندهند.
(دوم) مثال برای ظروف عرضه شده با اشیایی که برای آنها در نظر گرفته شده اند و طبقه بندی آنها بر اساس این قاعده انجام می گیرد. عبارت است از:
(۱) جعبه و جلد برای جواهرات (شماره ۷۱۱۳)
(۲) جعبه برای ریش تراش برقی (شماره ۸۵۱۰)
(۳) جلد دوربین دوچشمی، جلد تلسکوپ (شماره ۹۰۰۵)
(۴) جلد، جعبه و کیف برای آلات موسیقی (مثلا شماره ۹۲۰۲)
(۵) جلد تفنگ (مثلا شماره ۹۳۰۳)
قاعده ۵(ب)
(لوازم بسته بندی و ظروف بسته بندی)
(چهارم) این قاعده برای طبقه بندی لوازم و ظروف بسته بندی از نوعی که معمولا برای بسته بندی کالاهایی که به آنها مربوط می شوند حاکم است. با این حال، وقتی که این قبیل ظروف و لوازم بسته بندی به وضوح برای استفاده مکرر مناسب باشند، این مقررات الزام آور نمی باشند، برای مثال، برخی از بشکه ها با ظروف فلزی از آهن یا فولاد برای گازهای فشرده یا مایع شده.
(پنجم) این قاعده تابع مقررات قاعده ۵(الف) است و بنابراین طبقه بندی جلد، جعبه و ظروف همانند از انواعی که در قاعده ۵(الف) ذکر گردیده باید بر اساس کاربرد آن قاعده تعیین شود.
متن بالا کاملا از روی ماده طبقه بندی کالا در سیستم هماهنگ شده قوانین گمرکی گفته شده برای توضیحات بیشتر میتوانید به متن پایین مراجعه کنید.
تفسیر قاعده ی ۵ – الف
این قاعده فقط شامل ظروفی می باشد که:
۱- مخصوصاً برای جای دادن یک شیئ خاص با یک مجموعه اشیاء ساخته شده باشند، یعنی به نحوی طراحی شده باشند تا مظروف را در خود جای دهند، به علاوه برخی از ظروف به شکل شیئ ای که در آن ها جای می گیرند، ساخته می شوند.
۲ – برای مصرف طولانی مناسب باشند. یعنی به گونه ای طراحی شده باشند که به ویژه از نظر دوام یا طول عمر بتوانند متناسب با مظروف مصرف دراز مدت داشته باشند.
این ظروف به منظور محافظت مظروف در مواقعی که از آن استفاده نمی شود، نیز به کار می رود (به عنوان مثال، در موقع حمل و نقل یا نگهداری). این معیارها موجب می شود تا این ظروف از لوازم بسته بندی ساده قابل تشخیص باشند.
با اشیایی که برای آن ها در نظر گرفته شده اند عرضه شده باشند، حتی اگر این اشیاء برای سهولت حمل و نقل به طور جداگانه بسته بندی شده باشند. این ظروف اگر به طور جداگانه عرضه شده باشند، در شماره تعرفه ی مربوط به خود طبقه بندی می شوند.
۴- از نوعی باشند که معمولاً با چنین اشیایی فروخته می شوند.
۵- خاصیت و صفت اساسی خود را به مجموع (ظرف و مظروف) ندهند.
مثال برای ظروف عرضه شده با اشیایی که برای آن ها در نظر گرفته شده اند و طبقه بندی آن ها براساس این قاعده انجام می گیرد، عبارت است از:
_ جعبه و جلد برای جواهرات (شماره ۷۱۱۳)
_ جعبه برای ریش تراش برقی (شماره ۸۵۱۰)
_ جلد دوربین دوچشمی، جلد تلسکوپ (شماره ۹۰۰۵)
_ جلد، جعبه و کیف برای آلات موسیقی (شماره ۹۲۰۲)
_ جلد تفنگ (شماره ۹۳۰۳)
قاعده ۵ – ب
با رعایت مقررات قاعده “۵-الف” مذکور در فوق، ظروف محتوی کالاها چنان چه از نوعی باشند که معمولاً برای این قبیل کالاها مصرف می شوند همراه با آن ها طبقه بندی می شوند با این حال وقتی که ظروف قابلیت این را داشته باشند که به طور مطلوب و به صورتی مکرر مورد استفاده قرار گیرند این قاعده لازم الرعایه نمی باشد.
تفسیر قاعده ۵-ب
چنان چه ظروف و لوازم بسته بندی کالایی به وضوح برای استفاده مکرر مناسب باشد و یا صفت و خاصیت اساسی خود را به مجموع (ظرف و مظروف) ببخشند، مشمول مقررات قاعده “۵-ب” می شود، پس می بایستی هرکدام از ظرف و مظروف جداگانه ذیل شماره تعرفه ی خاص و صحیح خود طبقه بندی شوند. و هم چنین براساس ماده ۶۱ آیین نامه اجرایی قانون امور گمرکی که عنوان می دارد هرگاه کالا در ظروف غیرعادی و ظروفی که خصوصیت غالب خود را به مجموعه می دهد و یا در ظروف دارای مصرف مکرر وارد گردد، هرکدام از ظروف و مظروف جداگانه طبقه بندی و مشمول شرایط و مأخذ حقوق ورودی مربوط به خود خواهند بود. درمواردی که امکان تفکیک ظرف از مظروف نباشد، ظرف و مظروف توأمان مشمول پرداخت مأخذ حقوق ورودی بالاتر خواهند بود.
برای مثال، برخی از بشکه ها یا ظروف فلزی از آهن یا فولاد برای گازهای فشرده یا مایع شده (کپسول گاز)، یا قوطی نقره ای محتوی چای یا یک کاسه تزئینی کریستال محتوی شکلات، مشمول مقررات قاعده “۵-ب” خواهند بود، بنابراین هرکدام از ظرف و مظروف فوق الذکر، جداگانه ذیل شماره تعرفه ی خاص خود طبقه بندی خواهند شد.
بازگشت به فهرست